Home Press Releases Dutch 2012 Koers Crisis: Ondergang van de Economie!
Koers Crisis: Ondergang van de Economie!
Sunday, 16 September 2012 23:15

Met grote verontrusting en afgrijzen constateert de VBC dat de politieke crisis aan het escaleren is. Er is sprake van zeer grote onduidelijkheid op bestuurlijk gebied. In feite is het stadium van onbestuurbaar bereikt.

Deze chaotische en absurde toestand is het directe gevolg van een al dan niet afgezette voorzitter van de Staten die volledig in strijd met iedere zorgvuldigheid en het recht heeft gehandeld door  in zijn eentje te besluiten om openbare Statenvergadering tot nader orde op te schorten en daarmee het recht van de meerderheid van het Parlement opzij heeft gezet.

In plaats dat de al dan niet afgezette Minister President hem op diens onverantwoordelijk en ondemocratisch gedrag aanspreekt wijst alles in de richting dat sprake is van samenspanning.

Curaçao is daarmee in een situatie beland waar de beginselen van de trias politica niet langer worden nageleefd en de democratische rechtstaat onderuit is gehaald. Deze handelingen duiden erop dat een coup is gepleegd.

De ontwikkeling van gebruik van verbaal geweld en plegen van obstructie gevolgd door toepassing van fysiek geweld is zeer bedreigend en onacceptabel.

Voortgaan op deze weg betekent geheid oproer en daarmee grote kans dat er slachtoffers gaan vallen. Dit zal tevens de ondergang van de economie betekenen  met alle negatieve gevolgen van dien. Toeristen en bonafide investeerders moeten namelijk niets hebben van bedreigingen, instabiliteit en onrust.

De VBC pleit voor snel herstel van de democratie, stabiliteit en rust waarbij de hoofdregel van een democratische rechtstaat te weten, de meerderheid bepaalt, weer gerespecteerd wordt en opgaat doet. Wellicht dat toepassen van artikelen 2:41 en 2:42 wetboek van strafrecht in dit proces  behulpzaam kan zijn.

Als de  lokale bestuurders en parlementariërs er niet op zeer korte termijn (binnen 24 uur) samen uit kunnen komen dan moet de Koninkrijksregering maar ingrijpen. Desnoods met het afkondigen van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur die van toepassing is totdat bestuurbaarheid bereikt is.

Curaçao 14 september 2012
Bestuur VBC

 
Copyright © 2020 Vereniging Bedrijfsleven Curaçao. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.