Home Press Releases Dutch 2020 Verhogen license fee verkapte devaluatie
Verhogen license fee verkapte devaluatie
Tuesday, 21 January 2020 15:48

Voor alle duidelijkheid wenst de VBC kenbaar te maken dat bij het voorstel van de Regering om de license fee te verhogen teneinde middelen te vergaren om de tekorten van de Girobank te dekken, primair gekeken is naar de praktische gevolgen en effecten van deze maatregel op het sociaaleconomisch gebeuren.

 

In de optiek van de VBC zal verhogen van de license fee ertoe leiden dat in de praktijk systematisch meer ANG moet worden betaald voor vreemde valuta. De waarde van de ANG neemt af. Vanwege het feit dat deze waardevermindering door de Regering/monetaire autoriteit zal worden afgekondigd kan dit niet anders worden geïnterpreteerd als een de facto verkapte en/of sluipende devaluatie.

In de praktijk zal de daling van de waarde van de ANG ten opzichte van andere valuta ertoe leiden dat de kans zeer groot is dat prijzen voor import van goederen en diensten uit het buitenland zullen stijgen en duurder worden. Ernstige sociale misère in de vorm van verarming ligt op de loer zoals de ervaring uit omringende landen laat zien.

Het is dan ook ten sterkste af te raden om het (verkapte) devaluatie instrument te hanteren om het financiële debacle van de Girobank op te lossen.

Curaçao, 21 januari 2020

Bestuur VBC

 
Copyright © 2020 Vereniging Bedrijfsleven Curaçao. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.