Home Press Releases Dutch 2017 Inmenging politieke bestuurders wateraansluiting ondoordacht en hoogst onverantwoordelijk
Inmenging politieke bestuurders wateraansluiting ondoordacht en hoogst onverantwoordelijk
Friday, 07 April 2017 09:57

De opdracht van het interim kabinet Pisas aan Aqualectra om per direct afgesloten huishoudens weer aan te sluiten op het waterleidingnet zonder dat bekend is wie de achterstallige waterrekeningen gaan betalen is naar oordeel van de VBC ondoordacht en hoogst onverantwoordelijk.

  • Naar bescheiden mening  van de VBC  zijn Overheid n.v.’s  speciaal opgericht om directe overheidsbemoeienis met het dagelijks operationeel gebeuren te vermijden. Het is ten principale dan ook onjuist dat een Regering algemeen sociaal/armoede beleid via deze overheidsentiteiten wenst te voeren en te verwezenlijken.
  • Uit het civiele enquête rapport van Prof. Mr. Willems blijkt duidelijk wat de gevolgen zijn indien politieke bestuurders onder het mom van vertegenwoordigers van de aandeelhouders op de stoel gaan zitten van de directie van Overheid n.v.’s.  Het indertijd verlagen van het elektriciteitstarief zonder dat daartoe gegronde aanleiding voor was en de overdracht van aandelen “om niet” heeft  Aqualectra toen op de rand van faillissement gebracht. De gemeenschap heeft hierna zwaar moeten boeten om het niet zover te laten komen. Nu wordt door het interim kabinet Pisas  een “aanwijzing”  gegeven om reeds afgesloten klanten die hun waterrekening niet hebben betaald weer op het leidingennet aan te sluiten. De geschiedenis dreigt zich te gaan herhalen en kennelijk wensen een aantal politieke bestuurders geen lering te trekken uit de lessen van het verleden.
  • Aqualectra is geen filantropische instelling maar een bedrijf dat zorg moet dragen voor het zo efficiënt mogelijk produceren en leveren van water en elektriciteit aan de samenleving tegen de best mogelijke prijs en kwaliteit. Het leveren en garanderen van deze basisvoorzieningen is van cruciaal belang voor duurzame sociaal-economische ontwikkeling en groei.  Dit geldt ook voor onze concurrentiepositie en investeringsklimaat. Ter waarborging hiervan is goed financieel beheer derhalve dringend noodzakelijk. Het is te hopen dat de Minister van Financiën als bewaker van de overheidsfinanciën hierop toeziet.

Het instrument “afsluiten van afnemers van water en elektra” vormt een belangrijk onderdeel van het financieel operationeel beheer pakket van het management van Aqualectra en is een voornaam middel om zakelijk te kunnen opereren en op te treden. Het is onwenselijk dat politieke bestuurders als vertegenwoordiger van de aandeelhouder zich direct hiermee gaan inlaten opdat dan de kans op willekeur en privileges groot is.

Voor het voeren van een sociaal/armoede beleid kan wellicht een objectief subsidiebeleid voor echte min- en onvermogenden worden ingevoerd.

 

Curaçao 6 april 2017
Bestuur VBC

 
Copyright © 2019 Vereniging Bedrijfsleven Curaçao. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.